Çağımızın Hastalğı Alzheimer Hastalığı Süreçleri ve Bilinmesi Gerekenler
Hasta bakıcı tedarik etmek üzere başvuruda bulunan müşterilerimizin %50-%60 oranında hastalarının Alzheimer olması dolayısıyla bu hastalık hakkında bir bilgilendirme yazısı sunmaktayız. Belirtilerinin, sonuçlarının bilinmesi ya da en azından bilgi sahibi olunması hasta bakıcı tedarik aşamasında daha sağlıklı bir yol izlenmesini de beraberinde getirecektir. Firmamızın tedarik etmiş olduğu hasta bakıcı personeller daha önce Alzheimer hasta bakımı konusunda deneyimli ve tecrübeli personeller olup hastalara gerekli önem ve özeni göstermektedirler.
İnsanlığın bilimde, teknolojide kısa zamanda çok büyük ilerlemeler göstermesi doğrultusunda insan ömrünün uzaması da kaçınılmaz olmuştur. Olumlu olarak gözüken bu durum beraberinde birtakım hastalıkların da artmasına yol açmıştır. Bu hastalıkların en önemlilerinden bir tanesi de halk arasında bunama olarak bildiğimiz ‘Alzheimer’dır.
Araştırmalar sonucunda Alzheimer’ın, beyinde protein birikmesi, beyin hücrelerinin ölmesi, sinirsel iletim bozulması, zehirli maddeler sebepleriyle oluştuğunu göstermektedir. Yaş ilerledikçe görülme ihtimali artmaktadır. Hastalığın genetik olduğu söylenemez çünkü çok az oranda ailede varlığı tespit edilmiştir.
Alzheimer, sinsi ve yavaş ilerleyen bir hastalık türüdür. Beyindeki sinir hücreleri yok olmaya başlar. İlk olarak kısa süren unutkanlıklar şeklinde oluşur. Hasta bir gün önce neler yaptığını, olayları, ne yemek yediğini hatırlayamaz. Hastalığın ilerleyen aşamasında hastanın günlük yapmak zorunda olduğu işleri aksamaya başlar. Konuştuğu şeyleri tekrarlamaya başlar, sorduklarını tekrar sorar, tanıdığı kişileri tanıyamaz duruma gelir.
Alzheimer belirtilerini genellemeye çalışırsak şu belirtiler ortaya çıkmaktadır;
Günlük hayatı etkileyen unutkanlık, Önceden bilinen işleri yaparken zorlanma, Plan yaparken ve sorunları çözerken sıkıntılar yaşama, Konuşmada, yazmada zorlanma, Yerleri karıştırma, zamanları karıştırma, Gördüğünü anlamada ve bağlantı kurmada sıkıntı yaşama, Eşyaların yerlerini yanlış yerleştirme, Sosyal faaliyetlerden uzaklaşma.
Sadece hastanın yaşadığı bir hastalık olmayıp etkilediği en az bir kişi daha olmaktadır. Çünkü Alzheimer hastaları sürekli bakıma muhtaç olduklarından dolayı hasta yakınları üzerinde de bir yük olmaktadırlar. Hasta yakınlarının iş düzenleri, özel yaşantıları ciddi şekilde değişmektedir. Duygusal çalkantılar, çöküntüler yaşanmaktadır.
Alzheimer’ı tamamen durduran, geri döndüren kesin tedavi henüz bulunmamaktadır. Günümüzde hastanın günlük yaşamsal aktivitelerini mümkün olduğunca düzeltmeye ve düzenlemeye yönelik ilaçlar kullanılmaktadır.
Yelken Danışmanlık olarak yaşlılarımızın bakımı konusunda hem hastalarımıza hem de yakınlarına destek olabilmek amacıyla hasta bakıcı personel adaylarımızın birçoğunun Alzheimer hasta bakımı konusunda deneyimli personeller olması için çaba göstermekteyiz.