Dünya (Emekçi) Kadınlar Günü Kutlu Olsun
İçinde bulunduğumuz insan kaynakları sektöründe çalışan bakıcıların hemen hemen tamamına yakınının kadın olması dolayısıyla emekçi kadınların sıkıntılarını, üzüntülerini, sevinçlerini, isteklerini, istemediklerini gözlemliyor ve anlıyoruz. Hasta bakıcısı, çocuk bakıcısı, bebek bakıcısı, yaşlı bakıcısı vb. personeller başta olmak üzere çalışan tüm emekçi kadınların Dünya (Emekçi) Kadınlar Gününü kutlarız. Emekçi kadınların daha iyi şartlarda çalışmaları, yaşamaları için Yelken İnsan Kaynakları ve Danışmanlık olarak şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da elimizden geleni yapacağız.
Bunun yanı sıra şirketimizden hizmet alan tüm kadınların, annelerin, çalışan annelerin daha iyi hizmet alması, daha nitelikli, uyumlu çocuk bakıcısı, bebek bakıcısı, yaşlı bakıcısı, hasta bakıcı vb. personeller ile çalışmalarını sağlamak da öncelikli amaçlarımızdandır. Bu vesile ile şirketimizden hizmet alan/almayan tüm kadınların da Dünya (Emekçi) Kadınlar Gününü kutlarız.
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya (Emekçi) Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.
İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı .
Dünya (Emekçi) Kadınlar Gününün nasıl ortaya çıktığına baktığımızda her zaman olduğu gibi çalışanların daha iyi çalışma koşulları istemesi ile karşılaşıyoruz.
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.
26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.
Bununla birlikte Birleşmiş Milletler’in resmi internet sayfasında, günün tarihine ilişkin bölümde kutlamanın New York’ta ölen kadın işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.
Türkiye’de 8 Mart Dünya (Emekçi) Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın olarak kutlandı, sokaklara taşındı.
1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya (Emekçi) Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir. (Tarihçe ile ilgili bilgiler Wikipedia’dan alınmıştır.)